Van buurtmoestuin naar buurttuin
Helaas hebben wij vorig jaar plaats moeten maken voor woningbouw. Hoewel wij wisten dat wij op termijn weg moesten, was dit sneller dan verwacht.
Als enige burgerinitiatief in Zwolle hebben wij een nieuwe, permanente plek gekregen iets verderop in onze nieuwbouwwijk Breecamp.
In 5 jaar hebben wij veel geleerd. Daarom gaan wij van buurtmoestuin naar buurttuin. Een buurttuin voor en met de wijk. Ruimte voor ontmoeting door middel van workshops, proeverijen, kleine concerten, kookclubs etc etc. Zo kunnen wij inspelen op vraag en aanbod van onze bewoners.
Omdat Breecamp een wijk is waar nog veel gebouwd wordt vinden nieuwe bewoners het lastig aansluiting te vinden. Met onze buurttuin als ontmoetingsplek kunnen wij hierin een grote rol spelen.
Kern
Naam
Breecamp
Aantal inwoners
2000
Gemeente
Zwolle
Provincie
Overijssel
Deelnemersgroep
Naam
Hof van Breecamp
Doelstelling
Het versterken van de sociale cohesie in onze nieuwbouwwijk
Aantal leden
15
Soort
Overig
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Onze nieuwbouwwijk heeft met lastig op het gebied van sociale cohesie. Met het aantrekken van de woningmarkt wordt er weer volop gebouwd. Mensen vinden het lastig met elkaar in contact te komen. Onze buurttuin gaat het middelpunt van de wijk worden. Een plek voor ontmoeting en contact.
Beginsituatie
Helaas hebben wij vanwege het aantrekken van de woningmarkt onze buurtmoestuin moeten ontruimen om plaats te maken voor woningen. Echter zijn wij heel trots te melden dat wij, als enig burgerinitiatief in Zwolle, een nieuwe, permanente plek hebben gekregen iets verderop in de wijk. Op 24 september a.s . wordt deze plek aan onze vrij gegeven. De buurtmoestuin heeft ons voldoen geleerd om te bepalen hoe wij onze nieuwe tuin gaan inrichten. Minder moestuin, meer gericht op de vraag uit de wijk. Dit betekend wel dat wij weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Wij moeten een leeg stuk land weer omtoveren in een prachtige plek voor de wijk.
Verbeteringen voor de woonomgeving
Onze buurttuin gaat zich meer richten op de wijk en haar bewoners. Veel activiteiten met en door bewoners. Workshops, proeverijen met boeren uit onze omgeving. Kleine concerten, picknicken. Een klein deel van de nieuwe buurttuin wordt ingericht als prive moestuintjes voor de liefhebbers. De rest wordt voornamelijk veel fruit en ruimte voor onze activiteiten.
Onderdeel van een groter geheel
Nee
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van onze wijk. Jong en oud.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wij moeten weer van voor af aan beginnen. De grond moet bewerkt worden, fruitbomen en struiken aangekocht worden en geplant worden. De schuur moet weer opgebouwd worden. Paden maken zodat ook mensen met een beperking onze tuin kunnen betreden. Gras zaaien. Prieel aankopen en bouwen zodat wij ook in de winter door kunnen gaan met onze activiteiten. Eigenlijk alles wat nodig is om de tuin toegankelijk te maken voor een breed publiek.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Alleen het bewerken van de grond wordt uitbesteed.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
N.v.t.
Totale kosten van het project
Ongeveer 10.000 euro
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Alleen voor de hoogst noodzakelijk dingen zoals het bewerken van de grond en het slaan van een water puls. De rest doen wij zelf. Daarnaast willen wij ook onze wijkbewoners betrekken bij de opbouw.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja graag het waterbeheer zodat wij onze tuin gezond kunnen houden in droge periodes.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Vorig jaar wilden wij al mee doen maar toen werd bekend dat wij, eerder dan verwacht, de buurtmoestuin moesten ontruimen.
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Alle advies, waar wij zelf niet aan hebben gedacht, is welkom.