Dit hebben we allemaal gedaan.
Maart
We zijn gestart met het kijken naar bomen. De kinderen hebben een boom bekeken en opgemeten. Wat is de hoogte, wat is de dikte van de stam. Hoe is de bast van de boom, hoe zien de bladeren en eventueel bloemen er uit.
April
Het weer was heel slecht, dus we waren binnen om te zaaien.
Mei
De plantjes zijn gegroeid en nu gaan we ze planten
Gezonde Buurten
We zijn ook aangesloten bij het project Gezonde Buurten van IVN en Jantje Beton.
Er waren twee informatiedagen met activiteiten. Vanuit ’t Volle Bos hadden we een kinderactiviteit in samenwerking met IVN. Op beide dagen verzorgden we samen 2 activiteiten
-Op de eerste dag hebben we kruiden geplukt om smaakjeswater te maken, al of niet in combinatie met limonadesiroop en konden kinderen zaadbommen maken
-Op de tweede dag konden de kinderen een miniherbarium maken in een flesje en er was de mogelijkheid om blind fruit te proeven en te raden wat het was.
Juni
Er zijn bessen en frambozen rijp in ’t Volle Bos en kunnen we wat oogsten. En met de oogst een taartje maken
Ook hebben we deelgenomen bij het buurtfeest.
We hebben een speurtocht gemaakt waarbij een kleinigheidje te winnen was.
September
Op de planning stond om op 11 september mee te doen bij het Groen doet Goed festival. Jammer genoeg was het weer heel slecht (code geel) en is het verplaatst naar 9 oktober.
Meedoen met de bodemdieren dagen hebben we gedaan op 19 september. In 4 groepjes hebben we bodemdieren gezocht. We vonden vooral veel wormen, kevers en slakken. Maar ook mieren en pissebedden hebben we gezien. De mol is niet gezien, maar er waren wel molshopen.
Al met al hebben we een 6,6 gescoord op de biodiversiteit van de bodem in ons voedselbos.
Oktober
Tijdens Groen doet goed op 9 oktober hebben we geurzakjes gemaakt door verschillende kruiden te vijzelen en te mengen met olie. Verpakt in een lapje stof maakt dit een geurzakje.
Op 28 oktober was er een activiteit in samenwerking met Kunstkaravaan Zeist. Er is uitleg gegeven over wat een voedselbos is. De speurtocht is nog een keer gedaan en we hebben bloembollen geplant.
Afsluiting van het seizoen
Treefest: onze boomplantdag op 24 november.
We gaan bomen planten en snoeien, er is een kinderactiviteit, we maken een vuurtje in een vuurschaal en er zijn hapjes en drankjes.
Al met al hebben we zeker eens in de maand een activiteit georganiseerd. Dit is mede goed gegaan omdat we ons hebben aangesloten bij verschillende activiteiten in de buurt. Door die activiteiten is de aanloop ook groter.
Hopelijk zijn we nu bekender en zichtbaarder geworden zodat we ook volgend jaar weer leuke activiteiten kunnen organiseren.
Kern
Naam
Vollenhove
Aantal inwoners
3500
Gemeente
Zeist
Provincie
Utrecht
Deelnemersgroep
Naam
Boswachters en vrijwilligers van 't Volle Bos
Doelstelling
Beheer van 't Volle Bos: een kleine, openbare voedselbosrand in Park Vollenhove in Zeist.
Aantal leden
15
Soort
Overig
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Wij willen dat 't Volle Bos ook een vaste plek wordt waar kinderen uit de wijk kunnen leren over gezonde voeding, voedselbossen, duurzaamheid en biodiversiteit. Hiertoe willen we periodiek educatieve activiteiten organiseren en investeren in les- en voorlichtingsmateriaal.
Beginsituatie
Vanaf het begin is de naastgelegen basisschool OBS Op Dreef betrokken bij het project. Waar mogelijk betrekken we leerlingen van de basisschool bij activiteiten in ’t Volle Bos, zoals inzaaien groenbemester, oogsten aardpeer etc.
Daarnaast hebben we een overzicht van diverse educatieve activiteiten die we willen gaan aanbieden gemaakt. Op dit moment starten we met het vormgeven en plaatsen van een informatiebord en het aanbieden van educatieve activiteiten gericht op kinderen in ’t Volle Bos. Hiervoor werken de vrijwilligers samen met De Boswerf (het centrum voor Natuur- en milieueducatie in Zeist).
Verbeteringen voor de woonomgeving
In eerste instantie hopen we kinderen in de wijk te verrijken met inspirerende buitenschoolse activiteiten en om een extra partner te zijn voor de basisscholen in de wijk. In tweede instantie hopen we dat hierdoor ook meer volwassenen kennismaken met 't Volle Bos en dat het gevoel van waardering, betrokkenheid en eigenaarschap ten aanzien van 't Volle Bos en het omvattende park verder worden aangewakkerd bij zowel volwassenen als kinderen. Uiteindelijk hopen we hiermee bij te dragen aan saamhorigheid en verbinding in de hele wijk en een positief perspectief op een duurzame toekomst te bieden.
Onderdeel van een groter geheel
't Volle Bos is een langetermijnproject voor onbepaalde duur, waarin we willen demonstreren hoe een voedselbos kan worden ontwikkeld en hoe dit een permanente, duurzame, diverse en productieve voedselbron kan zijn. Daarnaast willen we het park hiermee leuker en aantrekkelijker maken, en hopen we op den duur ook andere delen van het park te kunnen verrijken en verduurzamen. 't Volle Bos is zelf weer onderdeel van een nóg groter geheel: het Bos van Verbinding, een project om voedselbossen te stimuleren en ontwikkelen in heel Zeist.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
't Volle Bos is bedoeld voor alle wijkbewoners, maar dit deelproject richt zich vooral op basisschoolkinderen.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
- Maandelijkse educatieve activiteiten organiseren, van maart tot en met november, bij voorkeur als buitenschoolse activiteit in samenwerking met de basisscholen in de wijk.
- Zaaigoed en licht gereedschap aanschaffen zodat kinderen kunnen meedoen.
- Voorlichtingsmateriaal ontwikkelen, zoals informatieposters, zoekkaarten voor bijvoorbeeld bodemdieren en vlinders, of een speurtocht.
- We oriënteren ons op het plaatsen van een informatiebord, waar dan onder andere bovengenoemde informatieposters aan zouden kunnen hangen. We zouden hier liefst ook een kastje in verwerken waar de zoekkaarten in worden bewaard en waar overgebleven oogst in gelegd kan worden, zodat bezoekers die kunnen meenemen.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het ontwerp en de bouw van het informatiebord.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee
Totale kosten van het project
De kosten voor het ontwikkelen van educatieve activiteiten voor de basisscholen in de wijk in combinatie met het ontwerpen van een multifunctioneel en informatiebord zijn begroot op ca. € 6.000,-
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We hopen op samenwerking met de basisscholen.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Vooralsnog zien we geen uitdagingen van dergelijke technische aard.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via de Groene Makelaar van Zeist.
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
- Hoe we goede afspraken kunnen maken met basisscholen.
- Hoe, en langs welke wegen, we financiering kunnen vinden voor alle materialen.