Wijk Expeditie Houten Zuid

Anneke Dubbink November 07, 2018
1507 keer bekeken 0 comments

Hieronder vind je alle projecten die kans maken op de provinciale Kern met Pit- trofee 2019. 

De Wijkexpeditie is een theatrale belevenis in Houten Zuid in september 2019. Doel is mensen is ontmoeten en verbinden. De Wijkexpeditie biedt een podium aan kunstenaars, theatermakers en historici die verhalen verbeelden over bijzondere plekken in Houten Zuid. (www.wijkexpeditiehouten.nl)

In 2019 hebben we met ruim 80 vrijwilligers de prachtige voorstelling 'Over Oude grond en nieuwe zielen' gemaakt en de 180 bezoekers waren unaniem enthousiast! 
Door de video's, foto’s, gedichten en de teksten hopen we dat je ook gegrepen wordt door het verhaal dat voor Houten-Zuid is gemaakt. Eigenlijk hopen we dat iedereen op een prettige manier in de war raakt en nieuwe perspectieven ziet. Dat past bij het doel van de WijkExpeditie: het is niet een speurtocht naar nieuwe landschappen maar een uitnodiging om waar te nemen met nieuwe ogen.  Zodat we ervaren hoe we verbonden zijn met de bijzonder plek waar we wonen en leven. Dat we onderdeel zijn van de cultuur en de historie. Het gaat over wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we naar toe gaan.

Door theater, kunst, muziek en dans zijn we op vier locaties in Houten-Zuid uitgenodigd, verrast en overrompeld. We zagen kleurige kostuums, verbazingwekkende pruiken en vaandels bij het kasteel Schonauwen; we zagen de groene overalls, het witte wasgoed, de beeldhouwwerken op het erf bij de Weteringhout; we ervoeren de intieme sfeer van de Rietplas en proefden het festival weer in de tuin van Cultuurhuis Schoneveld.

Heel, heel, heel veel dank aan álle vrijwilligers die ruim negen maanden keihard hebben gewerkt aan deze droom en elk detail dat daarvoor nodig was.

Kern

Name
Houten Zuid

Aantal inwoners
20.000

Gemeente
Houten

Province
Utrecht

Deelnemersgroep

Name
Wijk Expeditie Houten Zuid

Doelstelling
De ambitie is om te verbinden en om daarmee aan inwoners in heel Houten, te laten zien hoe bijzonder Houten Zuid is. We willen middels kunstzinnige en cultuuruitingen de cohesie versterken tussen mensen

Aantal leden
De kerngroep bestaat uit 25 mensen, daarnaast hebben nog 60 vrijwilligers zich in gezet

Soort
Kunst/cultuur vereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
kennis en ervaring op het gebied van kunst, cultuur en historisch erfgoed

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
anneke.dubbink@ziggo.nl

Project

Doelstelling
De Wijkexpeditie is een theatrale belevenis in Houten Zuid in september 2019. Doel is mensen is ontmoeten en verbinden. De Wijkexpeditie biedt een podium aan kunstenaars, theatermakers en historici die verhalen verbeelden over bijzondere plekken in Houten Zuid. (www.wijkexpeditiehouten.nl)

Beginsituatie
De Wijkexpeditie is een initiatief van enthousiastelingen uit Houten. In januari van 2019 waren we de brainstorm fase voorbij en er lag er concreet plan en zijn ideeën uitgewerkt. De productie is in juni in een stroomversnelling gekomen. Op zaterdag 21 september heeft een geweldig evenement plaatsgevonden en viel alles op z'n plaats. Vanaf november tot het begin van volgend jaar zijn er fototentoonstellingen over de productie in het Cultuurhuis en in het theater van Houten.

Verbeteringen voor de woonomgeving
De WijkExpeditie Houten wil door kunst en cultuur mensen met elkaar verbinden. We willen mensen raken, hen meer bewust maken van de historie van Houten en op een lichtvoetige manier ontmoetingen tussen inwoners tot stand brengen.

Onderdeel van een groter geheel
Het initiatief is uniek voor Houten. Maar dat hoeft het niet te blijven. Het evenement inspireert mogelijk anderen om het stokje over te nemen en in een ander jaar, in een andere wijk, elkaar opnieuw verhalen te vertellen.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
inwoners van Houten, in het bijzonder van Houten Zuid

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
In de Wijkexpeditie is het publiek zowel toeschouwer als deelgenoot. Er zijn drie theatervoorstellingen op locatie. Elke voorstelling heeft een eigen verhaal gekoppeld aan de locatie, ontwikkeld door een locatie-regisseur met theatermakers en inwoners. Als toeschouwer maak je samen met expeditieleden, een fietstocht langs de locaties. Je fietst onder begeleiding van een eigen gids. Hij of zij neemt je mee op een 2-3 uur durende reis.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
in principe geen enkel, wel hebben professionele ondersteuning voor de techniek

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
De kosten liggen rond de €25.000-

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We vragen hulp bij de gemeente Houten (vergunningen ed); notaris en sponsors voor financiële ondersteuning

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Daar komen we binnenkort graag op terug!

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
We zijn getipt over het bestaan van Kern Met Pit door een inwoner van Houten die werkzaam is bij Arcadis.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen

Images

WijkExpeditie evenement 'Over oude grond en nieuwe zielen'

Feestelijke opening Fototentoonstelling

Cultuur en historie

Twitter

On the map

0  Comments

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings