Het Biltse Plukdoolhof

Maaike Noorlander November 01, 2018
892 keer bekeken 1 comments

Hieronder vind je alle projecten die kans maken op de provinciale Kern met Pit- trofee 2019. 

Leren & Verbinden. Het plukdolhof wordt een unieke groene, duurzame én sociale trekpleister voor gemeente De Bilt. We maken letterlijk een spel van gezondheidseducatie en milieuvriendelijke gewassenteelt, op een plek waar ontmoeting en natuurbeleving centraal komen te staan.

Kern

Name
Bilthoven, De Bilt

Aantal inwoners
21984

Gemeente
De Bilt

Province
Utrecht

Deelnemersgroep

Name
Stichting Biltsheerlijk en zorgorganisatie Reinaerde

Doelstelling
Leren en Verbinden

Aantal leden
5 (en groeiende)

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Duurzame en milieuvriendelijke Landschapsplanning, gecombineerd met milieuvriendelijke voedselsystemen en dagbesteding.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@biltsheerlijk.nl

Project

Doelstelling
Leren & Verbinden. Het plukdolhof wordt een unieke groene, duurzame én sociale trekpleister voor gemeente De Bilt. We maken letterlijk een spel van gezondheidseducatie en milieuvriendelijke gewassenteelt, op een plek waar ontmoeting en natuurbeleving centraal komen te staan.

Beginsituatie
Stichting Biltsheerlijk en Reinaerde slaan de handen ineen op om bij kinderboerderij de Schaapskooi een plukdoolhof te realiseren. We maken hier een plek voor jong en oud voor recreatie, natuurbeleving, voedselproductie, verantwoord snoepen en om elkaar te ontmoeten.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Er is gekozen voor een doolhof omdat dit extra speelwaarde creëert. In het doolhof worden opdrachtjes en zoekspelletjes verwerkt. Het kan uitgroeien tot een nieuwe ‘magneet’ met positieve uitstraling op thema’s als natuur, voeding en gezondheid. Het is een aanvulling voor de gemeente door een opwaardering van het gebruik van de kinderboerderij met verschillende diersoorten en speeltoestellen en van de uitstraling naar de Melkweg. Dit is een uniek project in Nederland. Nederland telt al wel enkele prachtige groene doolhoven, maar een doolhof van eetbare gewassen is nog niet eerder in Nederland gerealiseerd!

Onderdeel van een groter geheel
nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
In eerste instantie omwonenden, naastgelegen basisschool en inwoners van gemeente De Bilt, maar ook toevallige passanten en bezoekers uit het hele land zijn welkom.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Fondsenwerven Ontwerp Programma ontwikkeling op educatie over voedselteelt (gewassen) Grondwerk Aanplant Communicatie & PR

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Deels grondwerk, aanplant en communicatie/PR

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Voor een gedeelte vragen we financiering, maar we hopen het grotendeels te kunnen realiseren door lokale betrokkenheid bij het project in de vorm van 'Adopteer een laantje'.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Voor een sluitende begroting, hebben we een financiële bijdrage nodig van fondsen. In totaal schrijven we 7 fondsen aan voor donaties, naast de eigen bijdrage van Biltsheerlijk en Reinaerde. Ook is er een campagne bedacht om (naast donaties) vooral lokaal betrokkenheid te organiseren tussen de Biltse gemeenschap en het plukdoolhof. In deze campagne kan een doolhof laantje geadopteerd worden.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
nvt

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Bezoek aan een event in Amersfoort "We doen het zelf wel!".

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Communicatie, PR en het fondsenwerven.

Images

Inrichten groen

Twitter

On the map

1  Comments

Goran C. January 06, 2019

Mooi project! Het is echt goed om kinderen de kans te geven om van een boom een pruim te plukken en frambozen van de struik te snoepen.

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings