Ons Huis; Geef Wijkvereniging Boerenburg een eigen plek.

Krina van der Meulen October 30, 2018
735 keer bekeken 1 comments

Hieronder vind je alle projecten die kans maken op de provinciale Kern met Pit- trofee 2019. 

Een eigen plekje voor onze wijkverening, met minimaal 2 bijeenkomstruimtes, een keuken, sanitair, bergplaats en een inrichting, eventueel gelegen in andermans gebouw met gedeeld sanitair. Betaald door de gemeente Noordwijk.

Wij willen een eigen ruimte, omdat onze wijk uit veel verschillende bevolkingsgroepen bestaat. Veel van deze groepen bereik je pas als ze ergens kunnen samenkomen. Twee van onze vrijwilligers hebben bijvoorbeeld een barbecue georganiseerd voor 50 met name Marrokkaanse mensen. Op onze  eigen barbeque kwamen alleen oorspronkelijke Hollanders. Wanneer er een ruimte is kunnen deze 2 vrijwilligers de Marrokkaanse groep in onze wijkvereniging integreren.
Ook hopen we met de ruimte een plek te kunnen creëren waar jongeren zich thuis gaan voelen, zodat in de toekomst de overlast van hangjongeren voorkomen zou kunnen worden.

Op dit moment hebben we het geluk af en toe samen te mogen komen in een schietvereniging. Hoewel we hier natuurlijk heel blij mee zijn is dit geen houdbare oplossing. Je kunt geen kinderknutselmiddag organiseren in een schietvereniging. Ook de genoemde Marrokkaanse groep vindt deze ruimte te beangstigend. Als voorbeeld van de vreemde combinatie: Dit jaar gaan we kerststukjes maken op de schietbaan. Bovendien heeft de schietvereniging natuurlijk zelf de handigste dagen en tijden in gebruik, en moet altijd een geaccordeerd lid van de schietvereniging voor ons aanwezig zijn.

Wij willen graag een eigen ruimte waar we bijeenkomsten kunnen organiseren voor 60 mensen. De huur van deze ruimte moet door de gemeente betaald worden. De ruimte moet binnen de wijk liggen. Er moet een keuken inzitten. Vanwege de gewenste genderscheiding in sommige bevolkingsgroepen, moet de ruimte in twee afscheidbare ruimten te verdelen zijn. Of er moeten twee ruimten zijn. In de ruimte moet opslagplek zijn voor eigendommen van de vereniging. De ruimte moet ingericht zijn voor haar doel. Minimaal stoffering, tafels en banken en een keukeninventaris. En er moeten natuurlijk sanitaire voorzieningen zijn.
Het hoeft geen los gebouw te zijn. Een aantal vertrekken in één van de bestaande gebouwen in de wijk zou al voldoende zijn.

Om dit te bereiken moeten we achterban verwerven, leden werven, lobyen, geld genereren en mogelijk verbouwen en inrichten.

Op dit moment loopt een handtekeningen actie en lobbywerk bij de politiek.

Vanzelf hebben we toestemming van de gemeente nodig.  We hebben een politieke beslissing nodig voor toezegging van een huurbudget danwel bruikleen van een gemeentepand. Om dit voor elkaar te krijgen doen we de volgende dingen. We nemen deel in een taskforce overleg voor verbetering van onze buurt. Hierin zit ook de gemeente en de woningbouwvereniging. We hebben veel contacten met de betreffende wethouder, die tevens lijsttrekker is van één van de partijen in de komende verkiezingen van 21 november(we zijn een fusiegemeente) Binnenkort hebben we een afspraak met een andere politieke partij. Een prominent lid van een andere partij is lid van onze vereniging.

We hebben de wens voor een ruimte al verschillende keren aangekaart. Andere wijkverenigingen hebben ook een eigen ruimte. De gemeente is niet onwelwillend, maar hoe zorg je dat ze binnen korte tijd tot een positief besluit komen.

Kern

Name
Boerenburg

Aantal inwoners
1160 voordeuren x 2.2 bewoners. Dus ongeveer 2500 bewoners

Gemeente
Noordwijk

Province
Zuid-Holland

Deelnemersgroep

Name
Wijkverening Boerenburg

Doelstelling
Het organiseren van activiteiten om onze wijk leuker mooier en gezelliger te maken, het bevorderen van onderlinge contacten en aanspreekpunt zijn voor andere maatschappelijke organisaties.

Aantal leden
Alle leden van onze wijkvereniging Leden: 33 leden, 2 donateurs. Het lidmaatschap is per voordeur, het zijn ongeveer 90 mensen, Het bestuur bestaat uit 5 leden, Naast het bestuur zijn 14 vrijwilligers actief, hiervan zijn 5 mensen (nog) geen lid.

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Organisatietalent, energiecoach, ehbo, bedrijfshulpverlening, restaurantwezen, vluchtelingenhulp, taalmaatje. Wij hebben sinds februari hard gewerkt om bekendheid aan onze vereniging te geven. Langzamerhand begint men ons te kunnen vinden. We kunnen onze aanpak delen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@boerenburg-noordwijk.nl

Project

Doelstelling
Een eigen plekje voor onze wijkverening, met minimaal 2 bijeenkomstruimtes, een keuken, sanitair, bergplaats en een inrichting, eventueel gelegen in andermans gebouw met gedeeld sanitair. Betaald door de gemeente Noordwijk.

Beginsituatie
We hebben een actieve wijkvereniging met mensen die bereid zijn tijd en inspanning te leveren om onze droom te bereiken. We hebben een grote groep Marokkaanse medebewoners, die dolgraag samen activiteiten willen ondernemen, maar niet weten waar en hoe. We hebben nog te weinig leden om een vuist te kunnen maken naar de gemeente. De gemeente staat echter welwillend tegenover onze wensen omdat er problemen in de wijk zijn geweest. Een eigen ruimte voor ons kan helpen die problemen te voorkomen. De gemeente heeft het beheer over een aantal gebouwen in de wijk, dus een eigen plek zou mogelijk moeten zijn. Inmiddels is een handtekeningen actie gestart voor ons huis. We zijn echter daar weer even mee gestopt omdat bleek dat we geen geboortedatum op de lijst hadden laten zetten, en de gemeente voor een burgerinitiatief de leeftijd op 16 jaar heeft gezet. We vragen ons af of de al ruim 100 handtekeningen die wel binnen twee dagen verzameld hadden nog bruikbaar zijn. We hebben een actieve wijkvereniging met mensen die bereid zijn tijd en inspanning te leveren om onze droom te bereiken. We hebben een grote groep Marokkaanse medebewoners, die dolgraag samen activiteiten willen ondernemen, maar niet weten waar en hoe. We hebben nog te weinig leden om een vuist te kunnen maken naar de gemeente. De gemeente staat echter welwillend tegenover onze wensen omdat er problemen in de wijk zijn geweest. Een eigen ruimte voor ons kan helpen die problemen te voorkomen. De gemeente heeft het beheer over een aantal gebouwen in de wijk, dus een eigen plek zou mogelijk moeten zijn. Inmiddels is een handtekeningen actie gestart voor ons huis. We zijn echter daar weer even mee gestopt omdat bleek dat we geen geboortedatum op de lijst hadden laten zetten, en de gemeente voor een burgerinitiatief de leeftijd op 16 jaar heeft gezet. We vragen ons af of de al ruim 100 handtekeningen die wel binnen twee dagen verzameld hadden nog bruikbaar zijn.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Wij zouden een grotere verbondenheid tussen de bewoners kunnen realiseren. Wijkbewoners krijgen een plek waar ze regelmatig aan zullen kunnen schuiven. We zullen kinderactiviteiten kunnen organiseren, wat vooral voor de armere wijkbewoners zeer welkom is. Er komt voor Marokkanen en niet religieuze plek om bijeen te komen. Er komen meer contactmogelijkheden tussen de diverse bevolkingsgroepen.

Onderdeel van een groter geheel
nee

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van de wijk.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
We gaan door met de handtekeningen actie. We gaan een ledenwerfactie doen. We gaan lobbyen bij de politiek. Als we toezegging krijgen gaan we een geldwerfactie houden voor de inrichting. Tenslotte gaan we ons huis inrichten.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Mogelijk verschuifbare wand maken en vloerbedekking leggen als dat nodig is.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
Inrichtingskosten zijn sterk afhankelijk van de toe te wijzen ruimte, en de kwaliteit van het te plaatsen meubilair. Krijgen we geluk met tweede handsjes of moeten we alles nieuw aan schaffen. Een minimale oplossing is Bijvoorbeeld 50 m2 vloerbedekking 500,- Behang of verf 200,- 5 biertafel en bank sets voor samen 540 euro Keukeninrichting kookplaat koelkast magnetronoven pannen servies bestek 800,- Ongeveer 2000,- Maar liever natuurlijk wat steviger zitmeubels en als een wand of een keukenblok geplaatst moet worden, of de ruimte veel groter is, ben je veel meer kwijt. Misschien moet je dan wel 5000,- bij elkaar krijgen.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We vragen hulp aan jullie, aan welzijn noordwijk, aan plaatselijke politici, en eventueel aan vaklui.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Dit zou kunnen als we de inrichting van de ruimte zouden moeten wijzigen met een verwijderbare tussenmuur

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
In Noordwijk heeft men het bureau Welzijn Noordwijk opgericht. Zij ondersteunen onder andere vrijwilligers en wijkverenigingen. Van hen kregen we een folder van Kern met Pit

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Hoe moet je lobyen om de gemeente te laten besluiten ons een ruimte te geven. Wat zijn handige ledenwerfacties. Welke dingen kun je organiseren om geld in te zamelen

Images

Buurthuis

Twitter

On the map

1  Comments

Ineke December 10, 2019

Het is gelukt. Gefeliciteerd

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings