Het Notenparadijs

Goran Christiansson October 25, 2018
891 keer bekeken 1 comments

Hieronder vind je alle projecten die kans maken op de provinciale Kern met Pit- trofee 2019. 

Wij planten verschillende notenbomen voor diverse en gezonde biologische voeding. De vrijwilligers gaan de noten plukken en eten en bijdragen aan inzicht in een duurzaam voedsel. Meer mensen kunnen genieten van hickory-, hazel- en walnoten, amandelen en tamme kastanjes van eigen bodem!

Het Notenparadijs wordt een gezonde oase tussen Soest en Amersfoort.

Kern

Name
Soestdijk

Aantal inwoners
1500

Gemeente
Baarn

Province
Utrecht

Deelnemersgroep

Name
EetbaarSoest

Doelstelling
Gezond en duurzaam eten voor iedereen

Aantal leden
25

Soort
Buurtvereniging

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
.Wij werken aan duurzaam eten sinds 2015 als vrijwilligers. Wij hebben meer dan 100 fruit- en notenbomen geplant in en rondom Soest, en we delen graag onze ervaringen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
info@eetbaarSoest.nl

Project

Doelstelling
Wij planten verschillende notenbomen voor diverse en gezonde biologische voeding. De vrijwilligers gaan de noten plukken en eten en bijdragen aan inzicht in een duurzaam voedsel. Meer mensen kunnen genieten van hickory-, hazel- en walnoten, amandelen en tamme kastanjes van eigen bodem!

Beginsituatie
We hebben de boomgaard van Paleis Soestdijk in beheer. 1 hectare hoogstamfruit - appels en peer. Hier hebben we de mogelijkheid om 0.5 ha notenparadijs bij te planten op een stuk wat nu volledig gedekt is met bramen en brandnetels.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Gezond voedsel en een rijk ecosysteem. Het notenparadijs is een inspiratieplek om te zien hoe mens/dier/ecosysteem elkaar kunnen versterken. De bomen versterken de biodiversiteit en leggen CO2 vast in de bodem. Ze zijn ook een oplossing voor het "stikstofprobleem". De bezoekers worden geinspireerd om meer noten te eten, en wellicht een notenboom in eigen tuin te plaatsen!

Onderdeel van een groter geheel
Ja. Het is deel van de ecologische voedsel-productie van Boomgaard Soestdijk, de oude boomgaard van Paleis Soestdijk. Het is ook een project van burgerplatform EetbaarSoest, die meer lokaal, ecologisch en gezond voedsel promoot.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Iedereen in Soestdijk - we hebben gratis open dagen voor iedereen om rond te struinen en we hebben open meewerkdagen, voor iedereen die graag een boom wilt planten. Nu zijn er geen lokale biologische noten te koop, maar hopelijk over enkele jaren wel! En natuurlijk lekkere noten voor de vrijwilligers!

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Alles, van ontwerp van de bomenrijen met walnoten en hazelaars, tot vergunningen en aanplant. Wij gaan ook een crowdfundingactie doen voor donateurs, net zoals we dat hebben gedaan eind 2017. Update eind 2019: Het is allemaal gelukt - zowel aanplant van notenbomen als crowdfunding (450 euro). De informatieborden worden nu voorbereid en komen op hun juiste plek voor de eerste open dag in 2020.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Design van informatieborden - zodat ze in stijl zijn van Paleis Soestdijk.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
2500 euro, waarvan het merendeel is voor plantgoed, bewatering, houtsnippers en een duidelijk informatiebord voor de bezoekers. We kopen topkwaliteit notenbomen van "De Smallekamp", de beste notenbomenkweker van Nederland. We hebben 1000 euro subsidie al gekregen van Groen-aan-de-Buurt (Provincie Utrecht) op 13 maart om een deel van de kosten te dekken. De rest hopen we van Kern-met-Pit en donateurs. We hebben op 2 juni al de eerste twee topkwaliteitnotenbomen cadeau gekregen - walnotenbomen met rode noten.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
ja, crowdfunding van donateurs, en we hebben een open dag voor bomen planten, en een feest als de notenbomen aangeplant zijn!

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja, vooral voor advies rondom biodiversiteitsversterking.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Getipt door Saskia, die bij KNHM werkt. Ze kwam naar onze stand op de Duurzaamheidsmarkt in Soest in September 2018.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Contacten en best practices. (Update juni 2019: Het was super op de informatiedag begin van het jaar waar we collega-project-deelnemers uit De Bilt hebben ontmoet! Zeer inspirerend. En de "We-doen-het-lekker-samen-dag" in Amersfoort. )

Images

Added files

File

Duurzaamheid

  • Goran Christiansson 15 December 2019
    De notenbomen staan nu op OpenStreetmap - vind ze hier: https://www.openstreetmap.org/#map=19/52.19359/5.28350
  • Goran Christiansson 05 December 2019
    23 november 2019. Het notenparadijs is geplant! We hebben walnoten, hazelaars, pecannotenbomen, amandelen en tamme kastanjes in de notentuin geplant samen met een hele groep buren en vrijwilligers. Op deze mooie dag hebben we ook de fruit- en bessentuinen uitgebreid. Nu is het geduldig wachten op de eerste oogst en we gaan in de komende jaren genieten van de toename van biodiversiteit.

Twitter

On the map

1  Comments

Goran Christiansson December 15, 2019

De boomplantdag was ook te zien op RTV Utrecht, in het programma "Keuken van Utrecht" op 9 december, met wat beelden van oude en nieuwe bomen: https://www.rtvutrecht.nl/embedded/RTV1983260/

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings