'BattertMobiel' houdt Baarlo in beweging!

ProfielfotoKoen Hendriks October 15, 2018
970 keer bekeken 0 comments

Hieronder vind je alle projecten die kans maken op de provinciale Kern met Pit- trofee 2019. 

De doelstelling van ons project is meerledig: 1. We willen ‘anders en creatief’ zijn; 2. We vinden het behoudt van de BattertMobiel voor Baarlo essentieel! 3. Het ondersteunen van andere activiteiten binnen Baarlo (en gemeente Peel en Maas) met deze mobiel; 4. Het verhuren van de BattertMobiel aan

Kern

Name
Baarlo

Aantal inwoners
6500

Gemeente
Peel en Maas

Province
Limburg

Deelnemersgroep

Name
BaarloBattert

Doelstelling
BaarloBattert: een introductie BaarloBattert is van oorsprong een sport- en beweegevent voor iedere doelgroep, en kenmerkt zich door een intensief en recreatief karakter. Maar het gaat om méér dan alleen bewegen: het evenement wil een gezonde leefstijl stimuleren en de sociale synergie en talentontwikkeling versterken. Aanvankelijk hadden we een samenwerking met VenloStormt, maar in januari 2018 zijn we zelfstandig verdergegaan met onze obstaclerun. Toen werd ook de nieuwe naam ‘BaarloBattert’ gelanceerd. Bredere invulling BaarloBattert is officieel dus pas vanaf januari 2018 ‘in de lucht’. We moesten toen alles organisatorisch herinrichten en veel extra werk n verzetten om in juni een kwalitatief en veilig event te kunnen neerzetten. Desondanks hebben we het, tijdens de koude periode in februari, ook nog klaargespeeld om een ijsbaan aan te leggen op een parkeerplaats in het dorp. Dit is typerend voor de hele groep vrijwilligers; zij zetten zich vol overgave in voor de Baarlose gemeenschap. Ook de grote betrokkenheid van de gemeente Peel en Maas was zeer prettig, daarnaast werkten jongeren en medewerkers van Baarlose bedrijven dag en nacht mee. De basisscholen benutten de ijsbaan voor hun gymles. Ouders en opa en oma’s leerden er hun (klein)kinderen schaatsen. Dorpsbinding en sociale synergie in optima forma! Naast de ijsbaan hebben we ook koek en zopie verzorgd en hier een mooie cent opgehaald voor BaarloBattert. Dankzij de ijsbaan kreeg BaarloBattert van de ene op de andere dag een nieuwe, bredere invulling. BaarloBattert was in één keer een merk…een organisatie voor de burgers! We worden creatiever…in het belang van Baarlo Tot op de dag van vandaag praat het dorp nog over deze prachtige activiteit. Maar de ijsbaan heeft ons nog meer gebracht. Het verdiende geld hebben we namelijk benut voor de aanschaf van een prachtig ‘joeksmobiel’. Dit mobiel hebben we overgenomen van joekskapel Bôggeskook Nieje Sjteyl. We vinden het namelijk heel belangrijk dat dit karakteristieke joeksmobiel behouden blijft voor Baarlo. Het gaat om een wagen met een natuurlijke en representatieve uitstraling; de ombouw is namelijk volledig van hout. Verder is het mobiel versierd met kaarslampjes, wat natuurlijk een idyllisch beeld geeft. We hebben deze wagen heel toepasselijk gedoopt tot ‘BattertMobiel’. Maatschappelijk betrokken Na een jaar kunnen we stellen dat BaarloBattert sterk geïntegreerd is in de Baarlose samenleving. De maatschappelijke functie van BaarloBattert groeit en daarom willen we ons opnieuw profileren. Ons doel is om een pop-up organisatie te worden, die recreatie en toerisme in Baarlo een boost geeft. Dit door het organiseren van spontane activiteiten; vanzelfsprekend in samenspraak met de Baarlose verenigingen en ondernemers.

Aantal leden
Wie is BaarloBattert? Achter BaarloBattert staat een zelfsturende commissie, die onderdeel is van Stichting Volksfeesten Baarlo. De commissie bestaat uit zeven mensen. Daarnaast zijn er nog vier werkgroepen, waarin ook zo’n 25 personen actief zijn. In totaal zetten 150 vrijwilligers zich in voor BaarloBattert; zij bedenken, bouwen en bemannen de obstaclerun. Het gaat om een gemêleerde en toegewijde groep vrijwilligers, in de leeftijd van 15 tot 66 jaar.

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Het binden en boeien van vrijwilligers. Zorgen dat jeugd aanhaakt als vrijwilliger en zich hierin, met ondersteuning van ervaren collega's, kunnen ontplooien. Het van onderop laten ontstaan van ideeën/activiteiten en hier het bedrijfsleven en burgers bij betrekken is een kracht van onze organisatie.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
koen@baarlobattert.nl

Project

Doelstelling
De doelstelling van ons project is meerledig: 1. We willen ‘anders en creatief’ zijn; 2. We vinden het behoudt van de BattertMobiel voor Baarlo essentieel! 3. Het ondersteunen van andere activiteiten binnen Baarlo (en gemeente Peel en Maas) met deze mobiel; 4. Het verhuren van de BattertMobiel aan

Beginsituatie
De begin situatie is dat we de BattertMobiel ietwat gestript hebben en de bovenverdieping buiten gebruikt hebben gesteld. Dit vanuit veiligheidsoogpunt. Het dak hebben we meteen waterdicht gemaakt. Daarnaast zijn er twee banken en een tafel achterin geplaatst (huifkaropstelling) en hebben we de geluidsvoorziening geüpdatet.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Meer synergie tussen de huidige lokale stichtingen. Daarnaast zorgen we hierdoor dat 'historie' in een nieuw jasje als aanvulling bij de huidige activiteiten en evenementen wordt toegevoegd.

Onderdeel van een groter geheel
BaarloBattert: een introductie BaarloBattert is van oorsprong een sport- en beweegevent voor iedere doelgroep, en kenmerkt zich door een intensief en recreatief karakter. Maar het gaat om méér dan alleen bewegen: het evenement wil een gezonde leefstijl stimuleren en de sociale synergie en talentontwikkeling versterken. Aanvankelijk hadden we een samenwerking met VenloStormt, maar in januari 2018 zijn we zelfstandig verdergegaan met onze obstaclerun. Toen werd ook de nieuwe naam ‘BaarloBattert’ gelanceerd. Wie is BaarloBattert? Achter BaarloBattert staat een zelfsturende commissie, die onderdeel is van Stichting Volksfeesten Baarlo. De commissie bestaat uit zeven mensen. Daarnaast zijn er nog vier werkgroepen, waarin ook zo’n 25 personen actief zijn. In totaal zetten 150 vrijwilligers zich in voor BaarloBattert; zij bedenken, bouwen en bemannen de obstaclerun. Het gaat om een gemêleerde en toegewijde groep vrijwilligers, in de leeftijd van 15 tot 66 jaar. Bredere invulling BaarloBattert is officieel dus pas vanaf januari 2018 ‘in de lucht’. We moesten toen alles organisatorisch herinrichten en veel extra werk n verzetten om in juni een kwalitatief en veilig event te kunnen neerzetten. Desondanks hebben we het, tijdens de koude periode in februari, ook nog klaargespeeld om een ijsbaan aan te leggen op een parkeerplaats in het dorp. Dit is typerend voor de hele groep vrijwilligers; zij zetten zich vol overgave in voor de Baarlose gemeenschap. Ook de grote betrokkenheid van de gemeente Peel en Maas was zeer prettig, daarnaast werkten jongeren en medewerkers van Baarlose bedrijven dag en nacht mee. De basisscholen benutten de ijsbaan voor hun gymles. Ouders en opa en oma’s leerden er hun (klein)kinderen schaatsen. Dorpsbinding en sociale synergie in optima forma! Naast de ijsbaan hebben we ook koek en zopie verzorgd en hier een mooie cent opgehaald voor BaarloBattert. Dankzij de ijsbaan kreeg BaarloBattert van de ene op de andere dag een nieuwe, bredere invulling. BaarloBattert was in één keer een merk…een organisatie voor de burgers!

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Baarlo tours De BattertMobiel’ moet een belangrijke rol gaan spelen in het verder op de kaart zetten van Baarlo. Met het mobiel willen we rondritten door ons mooie Baarlo gaan maken met toeristen en/of andere geïnteresseerden. We werken hierbij intensief samen met het VVV-kantoor Baarlo; zij zijn immers experts in het in kaart brengen van culturele en recreatieve bezienswaardigheden in en nabij Baarlo. Ook de samenwerking met het Toeristisch Platform moet ertoe bijdragen dat we het BattertMobiel goed en op de juiste inhoudelijke wijze kunnen exploiteren in Baarlo en omliggende dorpen. Naast diensten georganiseerd door het VVV-kantoor zullen we zelf aanhaken bij lokale evenementen; zoals intocht van Sinterklaas, Sint Maarten, Baarlo Steengoed, Straattheater, Kastelendag, etc. Hierbij willen we burgers uit Baarlo iets extra’s bieden door het aanbieden van rondritten of hop-on-hop-off-tours.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Wat nog te doen? Onderhoud en exploitatie van de BattertMobiel is voor BaarloBattert geen probleem; we beschikken immers over een ongelofelijk mooie en toegewijde groep vrijwilligers. Voordat dit prachtig voertuig de weg op kan, moeten echter nog enkele essentiële aanpassingen worden gedaan: • De zitplaatsen moeten worden bekleed; • Er moeten demontabele zeilen voor de zijkanten worden gemaakt. Dit om de wagen ook bij winderig en nat weer te kunnen inzetten; • Aanschaf van een geluidsarm aggregaat; • Vervangen van 240 gloeilampjes door filament led-kaarslampjes; • Vervangen en opknappen van houtwerk;

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Motoronderhoud. Hiervoor heeft een garagebedrijf zich gemeld. Daarnaast is de noodzakelijk verzekering al geregeld.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Verwachte kosten: • De zitplaatsen moeten worden bekleed (kosten ca. €200,-); • Er moeten demontabele zeilen voor de zijkanten worden gemaakt. Dit om de wagen ook bij winderig en nat weer te kunnen inzetten (kosten ca. €300,-); • Aanschaf van een geluidsarm aggregaat (kosten ca. €550,-); • Vervangen van 240 gloeilampjes door filament led-kaarslampjes (losten ca. €750,-); • Vervangen en opknappen van houtwerk (kosten ca. €150,-); Hiermee komen de totale geschatte kosten op € 1950,- Uiteraard zal het voertuig ook motorisch in orde moeten zijn. Daarnaast is de verzekering een flinke kostenpost.

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, we zoeken vakspecifieke ondersteuning bij ondernemers uit het dorp. Zoals bij het bekleden en maken van demontabele zeilen. De rest van de werkzaamheden doen we allemaal in eigen beheer.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Niet voor dit project. Wellicht wel voor onze BaarloBattert obstaclerun en toekomstige projecten, zoals het finetunen van ons ijsbaanproject bij strenge vorst. Ook voor interessante software welke ons vrijwilligerswerk kan professionaliseren houden wij ons aanbevolen.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via een combinatiefunctionaris.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Feedback op dit en toekomstige projecten. Technisch inhoudelijke ondersteuning is altijd welkom. Ook ondersteuning en advies qua waterbeheer. Als BaarloBattert maken we gebruik van secundaire en tertiaire wateren. Ecologisch advies i.r.t. veiligheid en gezondheid is altijd wenselijk.

Images

IJbaan in Baarlo

Plonzen en vies worden bij eerste BaarloBattert

Anders

Twitter

On the map

0  Comments

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners


   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie settings